2015

  • De gastank kreeg een 'verplichte' onderhoudsbeurt. Mos afwassen en helemaal herschilderen.
  • Een bloembak werd opgeofferd om plaats te maken voor een beeld van Omer Gielliet. Hij beelde het Bijbelse tafereel uit van 'meisje sta op' (Lc 8,54). We geloven dat een verblijf in ons huis een mogelijkheid biedt dat jonge mensen die door een moeilijke periode gaan, weer opstaan en verder gaan (met hun leven).
  • Het putje zat bijna helemaal onder de muur in de refter (dat kwam omdat de gele muur ooit voor de bestaande muur gezet werd, en het putje dus veel vroeger tegen de oude muur zat), maar dat zorgde ervoor dat je het water moeilijk in het putje kreeg en er altijd veel vuilnis achterbleef. Door de vloer wat open te breken en de buizen aan te passen, zit het putje nu voor de muur.
  • Vroeger had het gebouw een septische put van 3000 liter. Als je in de boeken kijkt, volstaat dit voor een wooneenheid van 6 (zes) personen. Geen wonder dat bij groepen van een paar tientallen, deze dit niet kon verwerken. Met alle gevolgen van dien. De ruimdienst diende meerdere keren per jaar alles te ruimen en ook de buizen (die eigenlijk niet juist lagen) door te spuiten. We kozen voor de grote middelen en er werd ter plaatse een put van 30000 liter gebouwd. Dit was een immens werk! Alleen al om de put te graven (in leisteen) had de aannemer 2 weken nodig. Volgende foto's zijn een verslag van het graven, bouwen en leggen van de leidingen:
  • De massa stenen die uitgegraven werden, moesten ergens naar toe. Wegvoeren kon ook, maar dit was een dure optie. We kozen om een muur met autobanden te maken en daarachter de stenen te deponeren. Zo werd er een 'dam' gebouwd tegen de erosie van het bos dat hoger ligt dan het speelplein (spelende kinderen gleden naar beneden en er kwam telkens wat aarde mee naar beneden. We willen die stenen laten begroeien.
  • Terwijl de aannemer daar was met een kraan, werd in de biljartzaal een extrasteunbalk geplaatst. Met steunbalken hadden we genoeg om met het materiaal dat we recupereerden uit een Roeselaarse winkel, een extra ruimte te creëren. Hier komen wasdraden en dit wordt voorbehouden als droogzolder.


  • Een school uit Roeselare hield terug haar VISO: Vijfdaagse Inleefweek en Stage Organisatie. Naast poetsen (onderhoud) en koken (voeding) was er ook plaats voor logistieke hulp. De stille ruimte kreeg een witte kleur wat rust uitstraalt.


  • In de keuken werden de lichten her aangesloten. In plaats van alle lichten op 1 schakelaar te zetten, kan de groep een keuze maken welke lichten er nu juist branden. Dit moet ook energie besparen.
  • De tweede laag aan de arena rond het kampvuur werd dichtgelegd. Eerst zullen we stenen uit de toekomstige verbouwingen gebruiken om rond de nieuwe septische put alles op te hogen. Later komen dan weer stenen hierbij om een 3e niveau te maken.
  • Na een bezoek van bijen en wespen IN de muur, werd begonnen met het voegen van de achtergevel. (eigenlijk waren we daar al aan begonnen in 2014, maar er zijn geen foto's van). De lelijke delen worden eerst weggewerkt (betonstenen, gaten in de muur, lelijk gemetste façade.), dan uitschijven en dan hervoegen. De groepen ervaren dit niet echt als een meerwaarde (voor hen verandert er niet zoveel) maar voor de stevigheid van het gebouw is dit echt wel goed (sommige stenen lagen gewoon los) en door alle kieren te dichten, is het ook beter geisoleerd.